Praktische Informatie

Over Ghana

Voordat je tour begint in Ghana informeren wij je over de praktische zaken van het land. Deze informatie over Ghana hebben wij voor je op een rijtje gezet:

Paspoort & Visum: Voor je reis naar Ghana heb je nodig: een visum en een paspoort dat nog 6 maanden geldig is op de dag van vertrek en een recente pasfoto voor je visumaanvraag. Alle rompslomp bij de Ghanese Ambassade in Den Haag rondom de visumaanvraag kunnen wij je uit handen nemen, dit is een extra service die wij aanbieden tegen een geringe vergoeding.

Vaccinaties en inentingen: Voor persoons- en reisvaccinatie advies voor reizen naar Ghana verwijzen wij door naar de website van GGD. Meer actuele informatie over Covid-19 lees je op de website van het RIVM.

De tijd: In Ghana is het 1 uur vroeger tijdens de Nederlandse wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de Nederlandse zomertijd. In Ghana heeft iedereen alle tijd. Haast je vooral ook niet, je loopt toch al een uur of 2 voor.

Talen: Door de kolonisatie van de Engelsen is de officiële taal in Ghana Engels. Daarnaast kent Ghana diverse dialecten. Tijdens je tour zal je op straat veel Twi, Ga en Ewe horen.

 

 

Weer en verkeer: Ghana kent een (sub) tropisch klimaat, met temperaturen van minimaal 30 tot 35 graden. De warmste maanden zijn vergelijkbaar met een hittegolf die wij hier in Europa kennen. De regenperiode (natte seizoen) start over het algemeen in mei en kan doorlopen tot en met augustus. Tijdens dit seizoen regent het regelmatig kort en krachtig. Zo een plensbui zorgt voor een heerlijke verkoeling. De droge periode start augustus en duurt tot aan februari. In december begint het harmattan seizoen, dan waait er vanuit de droge savannes in het noorden een zeer droge en zanderige wind richting het zuiden. Het klimaat is dan extreem warm en minder vochtig.

Het verkeer in Ghana is zoals wij dat hier gewend zijn, alle auto’s houden rechts aan. In de grote steden, met name in Accra is het verkeer erg druk en chaotisch zoals je dat ziet in grote steden met overbevolking. Bij grote kruisingen zonder stoplichten gaan de verkeersregels volgens verkeersgebaren voor voorrang. Als voetganger heb je niet altijd voorrang. Let dus goed op met oversteken.

Geldzaken: De Ghanese munteenheid heet Cedi. Je kunt in Ghana makkelijk je Euro’s omwisselen in Cedi’s bij de wisselkantoren. De koers verschilt per wisselkantoor. Voor het gemak kan je het volgende ezelsbruggetje aanhouden: alle Cedi bedragen delen door 5, dan heb je vlug een redelijk beeld om hoeveel euro’s het gaat. Ook kun je met je Nederlandse pinpas voorzien van het Maestro logo pinnen bij enkele pinautomaten in Ghana.

Afdingen: Op de meeste (toeristische) markten is afdingen een volkssport. Het is een leuke gezellige sport maar overdrijf niet. De meeste marktlui bieden handgemaakte producten aan, dus waardeer ook hun ambacht. Afdingen is niet gebruikelijk in bars, restaurant, supermarkten, cafés en hotels. Voor taxiritten kun je vaak vooraf een tarief afspreken.

Klantenservice

Stichting Back To My Roots – GhanaTours
Kantoor (bezoek op afspraak):

Schoenerstraat 7
1034XZ Amsterdam

Tel. +31654305969
KvK: 74475789
RSIN: 859916571