old – Praktische informatie over Ghana

Praktische Informatie over Ghana

AANMELDINGSFORMULIER

 

Voordat je tour begint in Ghana informeren wij je over de praktische zaken van het land. Deze informatie over Ghana hebben we voor je op een rijtje gezet.

Paspoort & Visum: Voor je reis naar Ghana heb je nodig: een visum en een paspoort dat nog 6 maanden geldig is op de dag van vertrek en een recente pasfoto. Alle rompslomp bij de Ghanese Ambassade in Den Haag rondom de visumaanvraag nemen wij je uit handen, dit is een extra service die wij aanbieden.

Vaccinaties en inentingen: Voor persoons- en reisvaccinatie advies voor reizen naar Ghana verwijzen wij door naar de website van GGD hieronder. https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/ghana

De tijd: In Ghana is het 1 uur vroeger tijdens de Nederlandse wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de Nederlandse zomertijd. In Ghana heeft iedereen alle tijd. Haast je vooral ook niet, je loopt toch al een uur of 2 voor.

Talen: Door de kolonisatie van de Engelsen is de officiële taal in Ghana Engels. Daarnaast kent Ghana diverse dialiecten. Tijdens je tour zal je op straat veel Twi, Ga en Ewe horen. 

Weer en verkeer: Ghana kent een (sub) tropisch klimaat, met temperaturen van minimaal 30 graden tot 35 graden. De warmste maanden zijn vergelijkbaar met een hittegolf die wij hier in Europa kennen. De regenperiode (natte seizoen) start over het algemeen in mei en loopt tot en met september. Tijdens dit seizoen regent het regelmatig kort en krachtig. Zo een plensbui zorgt voor een heerlijke verkoeling. De droge periode start augustus en duurt tot aan februari. In december begint het harmattan seizoen, dan waait er vanuit de droge savannes in het noorden een zeer droge wind richting het zuiden. Het klimaat is dan extreem warm en minder vochtig.

Het verkeer in Ghana is niet zoals wij dat hier gewend zijn, alle auto’s houden rechts aan. In de grote steden, met name in Accra is het verkeer erg druk en chaotisch zoals je dat ziet in grote steden met overbevolking. Bij grote kruisingen zonder stoplichten gaan de verkeersregels volgens verkeersgebaren voor voorrang. Als voetganger heb je niet altijd voorrang. Let dus goed op met oversteken.

Geldzaken: De Ghanese munteenheid heet Cedi. Je kunt in Ghana makkelijk je Euro’s omwisselen in Cedi’s bij de wisselkantoren. De koers verschilt per wisselkantoor. Voor het gemak kan je het volgende ezelsbruggetje aanhouden: alle Cedi bedragen delen door 5, dan heb je vlug een redelijk beeld om hoeveel euro’s het gaat. Ook kun je met je Nederlandse pinpas voorzien van het Maestro logo pinnen bij enkele pinautomaten in Ghana.        

Afdingen: Op de meeste (toeristische) markten is afdingen een volkssport. Het is een leuke gezellige sport maar overdrijf niet. De meeste marktlui bieden handgemaakte producten aan, dus waardeer ook hun ambacht. Afdingen is niet gebruikelijk in bars, restaurant, supermarkten, cafés en hotels. Voor taxiritten kun je vaak vooraf een tarief afspreken. 

Water: Over het algemeen raden ze kraamwater af als drinkwater in Ghana. Je kunt in de supermarkten, restaurants, bars en hotels flessen drinkwater kopen. Bij de straatverkopers kun je ook een voordelig zakje gezuiverd water aanschaffen. 

Electra: De meeste stopcontacten in Ghana zijn de Engelse 3 pins stopcontacten voor 220 volt. Neem dus een reisstekkertje mee. Doordat er in Ghana af en toe stroomuitval (light off) is kun je ook een zaklamp meenemen.

No picture please: Foto’s maken van overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Wil je foto’s maken van andere objecten of mensen, vraag altijd om toestemming.

Internet en bellen: Je kunt in Ghana een prepaid kaart kopen via de netwerken: Vodafone, Airtel en MTN. Hiermee beschik je tijdelijk over een Ghanees mobielnummer waarmee je kunt bellen (advies voor NL is via whatsapp ) en internetten. Helaas heeft Ghana af en toe nog te maken met stroomuitval (light off), een powerbank is daarom ook geen overbodige luxe.

Na je vertrek vanuit Schiphol Airport vlieg je in 6 uren en 30 minuten naar Accra, de hoofdstad van Ghana. Je landt op Kotoka International Airport. Bij de uitgang van de luchthaven wordt je opgewacht door de begeleiders van Back To My Roots – Ghana Tours. Je ervaart direct de warmte, de levendigheid van de stad en de gastvrijheid van de bevolking.

Akwaaba!

Welkom in Ghana!